TUE-spin-off rond microchirurgierobot op eigen benen
Microsure, een gezamenlijke spin-off van de TU Eindhoven en van Maastricht UMC+, is zelfstandig. Het bedrijf is bijna klaar met de ontwikkeling van een operatierobot voor ingrepen met uiterste precisie. De robot, die wordt bestuurd door een chirurg, is geschikt voor hersteloperaties die met mensenhanden amper of niet mogelijk zijn. Over twee jaar moet het apparaat, ’s werelds eerste in zijn soort, klaar zijn om gebruikt te worden in operatiekamers.
Het eerste exemplaar van de operatierobot staat de komende twee jaar in het Maastricht UMC+ om voorzichtig en stapsgewijs aan te tonen dat het apparaat geschikt is voor ingrepen bij mensen. Tegelijkertijd werkt Microsure aan de benodigde Europese ce-markering. Het bedrijf kreeg in januari een lening van een kwart miljoen euro van technologiestichting STW voor de opstart van de onderneming. Vorige week werd het bedrijf officieel opgericht en zijn de overeenkomsten met de TU Eindhoven en Maastricht UMC+ getekend. Bij het bedrijf zijn zowel ingenieurs als chirurgen betrokken.
De armen van de robot worden altijd bestuurd door een chirurg, via twee joysticks. De robot voert de beweging van de handen van de chirurg ‘verkleind’ uit waardoor de robot tot vijf keer zo nauwkeurig kan zijn. Bovendien filtert de robot alle trillingen van de mensenhand eruit, wat ook bijdraagt aan de precisie.
De robot is vooral bedoeld voor reconstructieve chirurgie. Daarbij wordt weefsel ergens in het lichaam weggehaald om op een andere plek iets te herstellen. De operaties om bloedvaten en zenuwbanen te hechten aan nieuw weefsel zijn zo precies dat slechts een klein deel van de chirurgen zulke operaties kan uitvoeren. Dat komt doordat de menselijke hand van de chirurg beperkt is in precisie van bewegen. De robot kan helpen om deze nauwkeurige bewegingen gemakkelijker en beter te maken. Ook zorgt de robot voor meer comfort voor de arts, doordat de arts niet meer over de patiënt gebogen hoeft te staan, maar rustig kan zitten. Microsure-cto Raimondo Cau: ‘Doordat de precisie van de chirurg zo wordt ondersteund, kunnen er mogelijk zelfs operaties worden gedaan die tot nu toe nog niet mogelijk waren.’
De eerste focus van Microsure ligt op het aanpakken van lymfoedeem. Daar krijgen relatief veel borstkankerpatiënten mee te maken, doordat de lymfeknopen in de oksel soms uitzaaiingen hebben. Die worden dan operatief verwijderd, waardoor vocht zich ophoopt op ongewenste plekken. ‘Nu worden vaak alleen de symptomen bestreden, maar met de operatierobot kunnen we de verbinding van de kleine vaatjes herstellen, en dan pak je de oorzaak van het probleem aan’, vertelt Cau. ‘Maar er zijn nog veel meer operaties mogelijk die we willen gaan doen, bijvoorbeeld op gebied van urologie, vaatchirurgie, plastische chirurgie en neurologie.’