TUE snuffelt aan vermarkting operatierobot

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De TU Eindhoven krijgt een valorisation grant van 25 duizend euro voor de Sofie-operatierobot. Het gaat om een fase-1-subsidie, die is bedoeld voor een haalbaarheidsstudie naar de commerciële mogelijkheden voor de technologie. Die mag maximaal een half jaar duren.

Sofie, ofwel Surgeon‘s Operating Force Feedback Interface Eindhoven, wordt ontwikkeld binnen de faculteit Werktuigbouwkunde. Het doel is om een mechatronisch hulpmiddel te ontwikkelen voor sleutelgatoperaties met haptische feedback. De huidige standaard in robotchirurgie, het Da Vinci-systeem, biedt een console waarmee de chirurg de beelden kan bekijken van een camera in de buikholte en de instrumenten kan bedienen die daar via kleine snedes in de buikwand zijn ingebracht. Dat biedt een aantal voordelen, waarbij de belangrijkste is dat de chirurg niet ’in spiegelbeeld‘ hoeft te werken, zoals het geval is als hij de instrumenten direct zou bedienen. Het systeem compenseert hiervoor.

De chirurg voelt echter niet meer de krachten als hij via de Da Vinci werkt. Hij weet bijvoorbeeld niet hoe hard hij moet drukken om in het weefsel te snijden. Dat is het probleem dat Sofie probeert op te lossen. Het systeem meet de krachten in het lichaam en vertaalt deze naar de bediening van de console. Daarnaast is het prototype veel compacter dan de Da Vinci.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.