TUE-promovendus in de prijzen met vermogensomvormer

Pieter Edelman
24 maart 2016

TUE-promovendus Erik Lemmen heeft de Young Engineer Award in de wacht gesleept van de ECPE, een Europese industriegroep rond vermogenselektronica. Lemmen ontwierp een schakeling waarmee stroomconverters modulair zijn op te bouwen. Zijn extended commutation cell (ecc) kan ook gebruikt worden om de converters redundant te maken. Aan de award is een prijs van drieduizend euro verbonden.

Vanwege de prestaties worden vermogensomvormers vaak opgebouwd uit meerdere losse converters die stapsgewijs naar het gewenste niveau toewerken. De huidige architecturen zijn echter slecht schaalbaar: voor elke verdubbeling van uitgangsniveaus zijn dubbel zo veel componenten nodig. Bij de ecc is dit verband exponentieel: elke extra cel verdubbelt het aantal uitgangen. Daarnaast is de ecc vanwege zijn eenvoud aantrekkelijk om redundante omvormers te bouwen door meerdere exemplaren parallel aan elkaar te schakelen. De werking van de omvormer blijft zo grotendeels intact wanneer een van de cellen uitvalt.

De ECPE, het European Center for Power Electronics, reikte de prijs eerder deze maand uit op zijn jaarconferentie in Neurenberg. Naast de Young Engineer Award was er ook de Innovation Award. Deze ging naar een Duits team dat werkt aan siliciumcarbide devices voor smart grids.