TUE-promovendus bouwt assemblagemachine voor fotonische vezel-arrays

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Fotonische chips kunnen met hun zeer snelle en energie-efficiënte overdracht van data in de toekomst een cruciale rol gaan spelen in toepassingen zoals zelfrijdende auto’s of medische beeldvorming. Het gebruik in de praktijk wordt momenteel nog tegengehouden door de aanzienlijke kosten die zijn gemoeid met de productie. Matthijs van Gastel, promovendus van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft nieuwe manieren ontwikkeld om fotonische chips te assembleren met behulp van lijm; manieren die nauwkeurig zijn op submicrometerschaal. De onderzoeker bij de groep Control Systems Technology van de faculteit Mechanical Engineering verdedigde zijn proefschrift op 25 maart.

In de huidige maatschappij neemt de behoefte aan snelle overdracht van data exponentieel toe. Fotonische chips kunnen daaraan aan belangrijke bijdrage leveren: ze maken energie-efficiënte datatransmissie mogelijk met hoge bandbreedte. Deze chips gebruiken namelijk licht om informatie over te dragen, in plaats van elektronen zoals bij conventionele elektronische chips. Fotonische chips maken tal van nieuwe toepassingen mogelijk, zoals sensoren voor zelfrijdende auto’s of nieuwe medische beeldvormingstechnieken. De assemblage en verpakking van fotonische chips worden steeds belangrijker om grootschalige toepassing ervan mogelijk te maken. Deze processen maken momenteel naar schatting meer dan 50 procent uit van de totale kosten van een fotonisch apparaat.

Met name de koppeling van optische vezels, die worden gebruikt om licht in en uit het fotonische apparaat te geleiden, is kritiek, aangezien zij op zeer kleine schaal (submicrometer) moeten worden uitgelijnd. De huidige methoden voor het uitlijnen van optische vezels kunnen niet aan deze eisen voldoen of zijn niet geschikt voor productie op grote schaal. Bovendien zijn ze vaak arbeidsintensief en tijdrovend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.