TUE-project Rijkswaterstaat voor sluizen levert technologie en startup op

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Rijkswaterstaat produceert iets meer dan één sluis per jaar, maar wil over twintig jaar 52 van de 137 sluizen hebben gerenoveerd. De zoektocht naar meer efficiëntie leverde een gestandaardiseerde taal op en de nieuwe startup Ratio.

Het overgrote deel van de Nederlandse sluizen stamt uit de vorige eeuw. Veel ervan zijn aan het eind van hun levensduur. De toenemende intensiteit van het vaarwegverkeer eist ook uitbreiding. Daarom startte Rijkswaterstaat in 2014 het initiatief Multiwaterwerk. MWW heeft als doel om voor 2040 52 van de 137 sluizen te renoveren of te vervangen. Daarvoor is een forse efficiëntieslag nodig, want de overheidsorganisatie produceert jaarlijks net iets meer dan één sluis.

‘We stonden voor het probleem dat we een groot deel van onze sluizen moesten renoveren’, zegt Han Vogel van Rijkswaterstaat. ‘Een voor een is dat zeer inefficiënt.’ Vogel is lid van het team dat dit probleem moest aanpakken. De oplossing moest komen uit standaardisatie en innovatie. Vogel stuitte op een artikel over het standaardiseren van productieprocessen van TUE-hoogleraar Koos Rooda.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.