TUE = Mechatronica 2.0 + Industrie 4.0

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

De Technische Universiteit Eindhoven bundelt zijn mechatronicaonderzoek in een nieuw centrum. Het High Tech Systems Center moet het epicentrum worden van het mechatronica-ecosysteem in Nederland. De oprichters hebben de ambitie om binnen vier jaar tweehonderd promovendi aan de slag te hebben.

‘We zien steeds vaker dat alleen mechatronica het probleem niet meer kan oplossen’, zegt TUE-hoogleraar Maarten Steinbuch. ‘Tegenwoordig ben je nergens meer zonder software en systeemdenken. Er is natuurlijk genoeg te winnen in de mechatronica maar als je niets doet aan de software en de systeemarchitectuur, wordt de complexiteit uiteindelijk onbeheersbaar. De industrie heeft daar echt ondersteuning voor nodig vanuit de universiteit. Ook krijgen de mechatronische vraagstukken steeds meer een natuurkundig karakter. Thermische en akoestische aspecten of stromingen spelen veel vaker een rol.’

Mechatronica 2.0 noemt Steinbuch het. Hij constateert dat de industrie grote behoefte heeft aan meer fundamentele kennis op de grensvlakken van die vakgebieden. Dat onderzoek gebeurt nu wel op de Technische Universiteit Eindhoven maar is behoorlijk versplinterd. Bedrijven met een fundamentele vraag moeten bij verschillende hoogleraren gaan shoppen voor een antwoord. Dat kan en moet beter, realiseert de Eindhovense universiteit zich.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.