TUE leidt Europees robotproject rond huishoudhulpjes

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Gecoördineerd vanuit de TU Eindhoven gaat een groep Europese onderzoekers robots koppelen aan slimme woonomgevingen. Doel van het KSera-project (Knowledgeable Service Robots for Aging) is om mensen met de chronische longziekte COPD zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Over drie jaar moeten de eerste demonstratiewoningen klaar zijn, voorzien van een robot en de huissystemen van een smart home.

Een centrale rol is weggelegd voor de huisrobot. Die volgt de patiënt door het huis, leert diens gewoontes, let goed op hem of haar, geeft verstandige adviezen, zet de luchtbehandeling een tandje hoger of lager en waarschuwt een arts wanneer het niet goed gaat met de patiënt. Terloops biedt die robot ook vermaak in de vorm van internet en video. ’Wij willen laten zien wat er mogelijk is op dit gebied‘, zegt projectcoördinator Lydia Meesters. ’Het moet zo huiselijk mogelijk zijn. In het ideale geval zie je qua technologie alleen de robot. Die is het aanspreekpunt van alle systemen in huis.‘

Het project heeft een totaalbudget van bijna 4 miljoen euro, 2,9 miljoen daarvan komt van de EU. Naast de TU Eindhoven zijn het Italiaanse onderzoekscentrum Istituto Superiore Mario Boella, de TU van Wenen, de universiteit van Hamburg, het Italiaanse ICT-bedrijf Consoft, het Central European Institute of Technology in Wenen en de Israëlische zorgverstrekker Maccabi Healthcare Services bij het project betrokken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen