TUD-student maakt ontwerp zwermrobot geschikt voor serieproductie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Mattijs Otten, student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, heeft een modulair ontwerp gemaakt dat serieproductie van de Zebro mogelijk maakt. Zebro’s zijn zespotige looprobots waarmee onderzoekers in de toekomst autonome zwermen willen creëren. Serieproductie is daarbij een essentiële voorwaarde.

Zebro’s hebben wel wat weg van insecten. Met hun stevige poten en gewapend met geluidsensoren kunnen Zebro’s lastige en gevaarlijke terreinen verkennen, bijvoorbeeld op zoek naar overlevenden na een aardbeving. Een groep Zebro’s is in staat om een gebied te verkennen door een zogenoemd self deploying sensor network te vormen. Zodra één Zebro in de zwerm ergens iets opmerkt, geeft deze een signaal aan de dichtstbijzijnde andere Zebro. Die geeft dat signaal weer door, en zo ontstaat een pad dat hulpdiensten naar het slachtoffer onder het puin leidt.

Om een zwerm te maken, is serieproductie van de robots noodzakelijk. Om die essentiële stap te kunnen zetten in de ontwikkeling van Zebro maakte IO-student Otten een modulair ontwerp. Daarbij moest hij rekening houden met de vereiste robuustheid en stevigheid, het bieden van ruimte voor elektronica en sensoren, en het faciliteren van een effectieve manier van voortbewegen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.