TUD-spinoff Imsystems krijgt nog eens zes ton

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Imsystems ontvangt een investering van Innovationquarter en Lucros Investment van 600 duizend euro. Met het kapitaal wil de spinoff van de TU Delft belangrijke stappen zetten in de productontwikkeling en het naar de markt brengen van zijn Archimedes Drive, een mechanische overbrenging voor onder meer industriƫle robots die werkt op basis van wrijving in plaats van tandwielen. Begin dit jaar kreeg Imsystems al een financiƫle injectie van 300 duizend euro uit het investeringsfonds Uniiq.

Autoā€™s, robots en windturbines bewegen met behulp van tandwielaandrijving. Maar dat systeem heeft nadelen. Zo grijpen de tandwielen nooit helemaal precies in elkaar, wat tot krachtverlies en onnauwkeurige bewegingen leidt. Bovendien zijn de tandwielen onderhoudsgevoelig en relatief groot en zwaar.

Het Delftse Imsystems heeft die problemen nu opgelost met een nieuw aandrijfsysteem. In plaats van tandwielen gebruikt het bedrijf een (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee claimt Imsystems in staat te zijn in een kleiner en lichter model meer kracht te leveren dan bestaande alternatieven. Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling, aldus de technostarter. Daarnaast heeft het systeem geen smering nodig, wat significant in onderhoud scheelt. Met de belofte dat het product qua prestaties en prijs de concurrentie ver achter zich laat, wil Imsystems een revolutie teweegbrengen in de roboticamarkt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.