TUD-onderzoeker Wisse eerste Nederlandse hoogleraar biorobotica

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De TU Delft heeft Martijn Wisse benoemd tot hoogleraar biorobotica aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3ME). Daarmee wordt Wisse de eerste hoogleraar op dat gebied in Nederland. Zijn benoeming versterkt het Delftse onderzoek en onderwijs naar de natuur als inspiratiebron voor het ontwerp van robots en de samenwerking tussen mens en robot.

‘De (menselijke) biologie dient in dit vakgebied als voorbeeld voor hoe wij robots moeten ontwerpen’, aldus Wisse. ‘Er zijn in de natuur immers genoeg voorbeelden van intelligente ontwerpen. Zo hebben we bijvoorbeeld goed gekeken naar de manier waarop pezen aan de botjes van mensenhanden vastzitten. Met onder meer die kennis hebben we gevoelige robotgrijpers kunnen ontwikkelen die nu daadwerkelijk in de tuinbouw worden ingezet om kwetsbare producten op te pakken en te sorteren.’ De biologie is ook op een andere manier van belang voor dit vakgebied. Robots zullen namelijk hoe langer, hoe meer moeten kunnen samenwerken met mensen, in een ‘biologische’ omgeving dus.

Wisse erkent dat er nog genoeg wetenschappelijke uitdagingen zijn bij de verdere ontwikkeling van de robotica. ‘De menselijke sensoren zijn veel te onnauwkeurig en te traag voor de prestaties die we leveren. Blijkbaar compenseren we op een of andere manier de foutjes in onze sensorgegevens. De magie zit hem daarbij in training. We leren te compenseren. We willen dat principe ook overbrengen op onze robots. Verder is het een cruciale wetenschappelijke uitdaging om alle aspecten van robotica, dus ontwerp, aansturing én sensoren, als één geheel aan te pakken.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.