TU Eindhoven scoort in Shanghai-ranking

Pieter Edelman
18 augustus 2014

Volgens de Academic Ranking of World Universities, beter bekend als de Shanghai-ranking, is de TU Eindhoven de beste technische universiteit in de lage landen. Op de wereldwijde lijst van technische universiteiten prijkt de Eindhovense instelling op de 46e plaats. Vorig jaar werd de TUE nog ingedeeld in de groep tussen 51 en 75. Verder staat alleen de KU Leuven nog in de top honderd; op het gebied van engineering scoort deze universiteit een positie tussen de 51 en 75.

De TU Delft, de Universiteit Twente en de Universiteit van Gent scoren alle drie een plek tussen de 101 en 150. Voor de laatste twee is dat een terugval, zij zaten vorig jaar in het segment tussen de 76 en 100. Als algemene universiteit doet Utrecht het dit jaar het beste; op het wereldtoneel krijgt de instelling de 57e plek. Ook Gent (70), Leiden (77), Groningen (82), Leuven (95) en de VU (100) staan in de top 100.

De Shanghai-ranking is een van de belangrijke universitaire ‘hitlijsten’. De Chinese opstellers baseren zich onder meer op aantallen en impact van publicaties en op het aantal belangrijke wetenschapsprijzen dat een universiteit voortbrengt. Universiteiten laten zich er veel aan gelegen om te scoren in deze graadmeter, aangezien veel studenten hun keus baseren op deze lijst.

De lijst bestempelt respectievelijk Harvard, Stanford en het MIT als de beste universiteiten ter wereld. In de hele top twintig komen slechts vier niet-Amerikaanse universiteiten voor: Cambridge (5), Oxford (9), het ETH Zürich (19) en het University College London (20).

Voor de technische universiteiten voeren het MIT, Stanford en de UC Berkeley de lijst aan. De top twintig telt veertien Amerikaanse instellingen, met als uitzondering het Britse Imperial College of Science, Technology and Medicine (8), de Singaporese Nanyang Technological University (12), de National University of Singapore (16), Cambridge (17), het Zwitserse EPFL (19) en de Chinese Tsinghua University (20).