TU Eindhoven ontvouwt ambitieus groeiplan

Leestijd: 2 minuten

Met investeringen die kunnen oplopen tot zevenhonderd miljoen euro, waarvan de helft uit eigen zak, wil de TU Eindhoven een plaats bemachtigen tussen de internationale universitaire elite. Dat staat in het Strategisch Plan 2020 dat bestuursvoorzitter Arno Peels in zijn eerste nieuwjaarstoespraak presenteerde. Tot de doelstellingen behoren onder meer 50 procent groei in studentenaantallen, het oprichten van een University College voor brede bacheloropleidingen, bundeling van excellent onderzoek rondom de maatschappelijke thema‘s energie, gezondheid en slimme mobiliteit.

Bij de beoogde leidersrol hoort ook een intensievere samenwerking met industrie en andere kennisinstellingen, met name in de eigen regio. De TUE wil zijn bijdrage aan het ecosysteem in de Brainport-regio vergroten door consortia, thematische onderzoeksinstituten en -programma‘s in het leven te roepen. In ruil daarvoor verwacht de universiteit wel een financiële tegenprestatie. Van bedrijven, overheden en andere organisaties die belang hebben bij de expanderende activiteiten wordt verwacht dat ze de helft van de begrote zeshonderd à zevenhonderd miljoen euro opbrengen.

De TUE kijkt echter ook over de grenzen van Brabant heen. Gelijktijdig met het groeiplan kondigde ze een strategische alliantie aan met de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. De samenwerking richt zich in het bijzonder op duurzame energie, medische beeldvorming, stamcellen en regeneratieve geneeskunde. ’Door de technologische kracht van de TUE te verbinden aan het sterke onderzoek van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht op het gebied van de life sciences en duurzaamheid, vormen we samen een unieke combinatie. Dat biedt fantastische mogelijkheden voor onze onderzoekers, studenten, alsook het bedrijfsleven‘, aldus de Utrechtse collegevoorzitter Yvonne van Rooy.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.