TU Eindhoven maakt Amigo-platform openbaar

Leestijd: 1 minuut

Tech United stelt vanaf morgen de volledige blauwdruk van zijn servicerobot Amigo beschikbaar als Robotic Open Platform (ROP). Het ROP moet het hardwarebroertje worden van de bestaande open-source Robotic Open Software (ROS). ’We zetten alle tekeningen, schema‘s en beschrijvingen die nodig zijn om onze Amigo na te bouwen online‘, zegt TUE-onderzoeker René van de Molengraft in Cursor. ’Het idee is dat andere onderzoeksgroepen hiermee de robot voor betrekkelijk weinig geld kunnen maken. Als je zo‘n robot wilt kopen, kost dat drie tot vier ton. We willen dat je over een paar jaar de opvolger van Amigo kunt bouwen voor zo‘n tienduizend euro. Door alles openbaar te maken, kun je veel meer belanghebbenden bij de ontwikkeling betrekken, zodat je veel sneller vooruitkomt. Op softwaregebied gebeurt dat al.‘ Door het platform modulair op te zetten, hopen de Eindhovense onderzoekers dat robotgroepen over de hele wereld de hardware zullen kopiëren zodat er een ROP-gemeenschap ontstaat.

Het initiatief is onderdeel van de eerste European Robotics Week. Onder die vlag organiseert de TUE ook een webcast over RoboEarth. Doel van dat project is dat robots van elkaar kunnen leren door ze toegang te verschaffen tot een internetdatabase waar ze onderling kennis kunnen uitwisselen. De webcast is aanstaande vrijdag en bestaat uit een introductie en een interactieve workshop. Inschrijven kan via de website van RoboEarth.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.