TU Delft werkt mee aan 3d-geprinte jurk Iris van Herpen

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen, die onder meer Lady Gaga en Beyonce heeft gekleed, heeft een jurk gepresenteerd die mede ontwikkeld is door wetenschappers van de TU Delft. De jurk is tot stand gekomen door middel van een nieuwe printmethode die het mogelijk maakt om kunststof te combineren met natuurlijke kledingstoffen.

De jurk is gemaakt in het kader van Crossing Parallels, een samenwerking tussen Todaysart en de TU Delft. Van Herpen is binnen dat programma een van de eerste artists in residence. In die hoedanigheid werkte de modeontwerpster samen met twee wetenschappers van de TU Delft: Jouke Verlinden en Zjenja Doubrovski. Ook 3d-printexpert Drim Stokhuijzen en studente industrieel ontwerpen Noor Aberle werkten aan het project mee. Verlinden vergelijkt de jurk met een concept car: ‘Net als zo’n auto is deze jurk niet bedoeld voor dagelijks gebruik of massaproductie, maar zet het een visie neer. Het maakt het bovendien mogelijk om te experimenteren met nieuwe mogelijkheden zoals 3d printen.’

De jurk is gemaakt met behulp van een printtechniek waarbij meerdere spuitmonden tegelijkertijd verschillende materialen kunnen printen. ‘Je kunt het vergelijken met een inkjetprinter, maar in plaats van druppels inkt komen er druppels kunststof uit de spuitmond’, zegt Verlinden. De druppels die uit de 3d-printer komen, bestaan uit zogeheten thermoharders. Dat zijn polymeren met een driedimensionale netwerkstructuur die verharden door toevoeging van energie. Verlinden: ‘Tijdens het printen is gebruikgemaakt van ultraviolet licht om de structuren te laten uitharden.’ In totaal duurde het printen met deze methode ruim 260 uur. Daar kwam nog zestig uur aan handmatige nabewerking bovenop.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.