TU Delft opent lab voor vliegende en kruipende robots

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Woensdag gaan op de TU Delft de deuren open van de Cyber Zoo, een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots. Onder meer de vliegende libelrobot Delfly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken, is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat om complexe taken zoals metingen en observaties uit te voeren. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Cyber Zoo in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek is een gebied van tien bij tien meter waar zwermrobots alle ruimte hebben voor interactie. Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen. Met twaalf camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig worden geanalyseerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.