TU Delft leert drone vliegen met één oog

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Guido de Croon van het Delftse Micro Air Vehicle Laboratory heeft een theorie opgesteld waarmee drones met uitsluitend een camera afstand kunnen inschatten. Daarmee wordt een sonar overbodig en kunnen de luchtvaartuigjes dus een slag kleiner worden uitgevoerd.

Ten behoeve van hun navigatie gebruiken consumentendrones doorgaans twee soorten input: de sonar levert afstandsinformatie en uit beelden van een naar beneden gerichte camera wordt de zogenaamde optische stroom bepaald, oftewel de snelheid waarmee objecten door het blikveld van de camera bewegen. De optische stroom geeft alleen informatie over de verhouding tussen afstand en snelheid, maar gecombineerd met de sonarmetingen kan de snelheid worden berekend.

Het moet echter mogelijk zijn om met uitsluitend optische informatie afstand en snelheid te bepalen. Vliegende insekten kunnen dat namelijk ook. Zij hebben weliswaar twee ogen, maar die staan te dicht bij elkaar om diepte-informatie uit te halen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld bijen inderdaad sterk op de optische stroom vertrouwen. Bij een landing balanceren zij waarneming en beweging zodanig dat de optische stroom constant blijft.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.