TU Delft en Itec partners in lab voor chipassemblagesystemen

Paul van Gerven
8 november 2021

De Technische Universiteit Delft en Itec hebben X.AL gelanceerd, een laboratorium dat zich richt op de ontwikkeling van de volgende generatie chipassemblageapparatuur. ‘Mechanische beperkingen zetten een limiet op de efficiëntie van de huidige chipassemblageapparatuur. Een complexe mechatronische machine moet elke afzonderlijke chip aanraken voordat deze wordt geplaatst. We onderzoeken contactloze methodieken in combinatie met extreme parallellisatie van het assemblageproces’, aldus Marcel Tichem, universitair hoofddocent precisie- en microsysteemtechniek aan de TU Delft en wetenschappelijk leider van X.AL.

Foto: Itec

De hoeveelheid chips in consumentenproducten groeit snel. Led-schermen bevatten bijvoorbeeld miljoenen chips. De volgende generatie chipassemblagemachines moet efficiënter aan deze groeiende vraag naar chips voldoen. ‘Chips worden onder zeer uitdagende omstandigheden geassembleerd: extreem kleine chips moeten met grote precisie worden gepakt en geplaatst met een snelheid van 100 chips per seconde. In het X.AL-lab combineren we de expertise van de TU Delft met de Itec-ervaring in halfgeleiderapparatuur en automatiseringstechnologieën. Dit stelt ons in staat om de doorbraken te realiseren voor een superefficiënt chipassemblageproces’, aldus Itec-innovatiedirecteur Joep Stokkermans.

Na dertig jaar in-house fabrikant van apparatuur te zijn geweest voor Philips, NXP en Nexperia kwam Itec eerder dit jaar op eigen benen te staan. Als onafhankelijke entiteit wil de backend-machinebouwer ook andere bedrijven en markten van dienst kunnen zijn.