‘Tsunami van eerstejaars werktuigbouw’

Alexander Pil
8 juni 2015

In Delft dreigt een tsunami van eerstejaars werktuigbouwstudenten. Dat vreest de Delftse studentenraad. Op dit moment hebben al meer dan duizend studenten zich aangemeld. Daarbij zitten ook studenten die zich voor drie studies hebben ingeschreven en mogelijk niet naar Delft komen. Als een derde daarvan toch naar Delft komt, starten er komende collegejaar 745 werktuigbouwers.

Vorig jaar kwamen er 520 eerstejaars werktuigbouwkunde en lukte het de faculteit maar net om die in projecten in te delen, meldt Delta. De studentenraad maakt zich daarom zorgen. ‘In elk hoekje van het gebouw staan straks projecttafels.’ Met collegelid Anka Mulder besprak de studentenraad het probleem. Hoewel er nog geen officieel besluit is genomen, zegde Mulder toe de komende jaren miljoenen te investeren in onderwijscapaciteit. Eerst wil ze tijdelijke docenten aannemen voor het projectonderwijs maar ze denkt ook na over een structurele oplossing met vast personeel, aldus Delta.

Het aantal WTB-studenten in Delft is al langer een probleem. Twee jaar geleden stelde de universiteit daarom een numerus fixus in. De limiet bedroeg toen zeshonderd studenten. De numerus fixus werd vorig jaar weer opgeheven maar de studentenraad stelt nu voor die beslissing te heroverwegen. ‘Die 750 eerstejaars stromen ook weer door. Je zou haast gaan hopen dat een hoop studenten uitvalt’, zegt een student van de studentenraad in Delta. ‘Het is niet te doen om op werktuigbouw met groepjes te werken, of Pulse moet binnen drie maanden klaar zijn.’ Pulse is het nieuwe gebouw dat op de TUD-campus moet komen.