TSMC verkoopt aandelen ASML

Leestijd: 1 minuut

TSMC doet later dit jaar zijn ASML-aandelen in de verkoop. De foundry nam in 2012 een aandeel van vijf procent in de machinebouwer als onderdeel van een co-investeringsprogramma, bedoeld om de ontwikkeling van euv-lithografie te versnellen. Ook Samsung en Intel deden dat destijds, de laatste overigens ook om 450-mm-technologie een duw in de rug te geven. ASML legde dat programma echter eind 2013 stil, omdat Samsung en TSMC zich er niet bij aansloten.

CFO Lora Ho van TSMC heeft geen reden opgegeven voor de verkoop, die zij aankondigde bij de presentatie van de kwartaal- en jaarcijfers. Contractueel was vastgelegd dat TSMC de aandelen minimaal 2,5 jaar moest aanhouden, en die periode loopt in april af. De foundry verdient 660 miljoen dollar aan de transactie.

ASML wilde tegenover persbureau Bloomberg geen commentaar geven, maar benadrukte dat de relatie tussen de bedrijven ‘zeer hecht’ blijft.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.