Triumviraat robotica

René Raaijmakers is uitgever van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Met de oprichting van Holland Robotics heeft de Nederlandse roboticaontwikkeling weer richting gekregen, nadat voorganger Roboned ter ziele was gegaan aan kift tussen de technische universiteiten. Vanwege het belang van de robotica voor de economische slagkracht van Nederland hebben een aantal ondernemers en RVO ingegrepen en aangedrongen op een herstart onder leiding van High Tech NL.

Het verfrissende van de reset was dat zelfs het persbericht geen misverstand liet bestaan over het gedoe. Dan moet het wel heel erg zijn geweest. In heldere bewoordingen viel te lezen dat Roboned vooral een academisch feestje was, met roboticahoogleraren die vooral hun eigen roadmap volgden. Aan de ene kant kun je dat deze ego’s – mijn woorden – niet kwalijk nemen. De universitaire cultuur is nu eenmaal gebouwd op ellebogenwerk en minder op samenwerking en krachtenbundeling.

Wat dat betreft, lijkt de academische wereld erg op de Romeinse republiek, waar 2100 jaar geleden ieder op persoonlijke titel de apenrots beklom om uiteindelijk het ultieme ambt van consul te kunnen bekleden. Alles stond in het teken van bestendiging van de eer en familiereputatie of de verdere verhoging daarvan. Zo werkt het ook in de academia. De reputatie van vakgroep, faculteit en alma mater staat voorop. Concurreren zit gewoon in het dna van ambitieuze onderzoekers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.