Transformeren

Marc Engels is algemeen directeur van het FMTC.

Leestijd: 2 minuten

Begin dit jaar was in Brussel het evenement ’Staten-Generaal van de Industrie‘. Het was het startschot om via transformaties de competitiviteit van de Vlaamse industrie te herstellen. Professor Ann Vereecke van de Vlerick Management School hield er een gesmaakte bijdrage over de toekomst van de maakindustrie in Vlaanderen.

De presentatie handelde over een studie die naging wat de invloed was van de rol van een productiefaciliteit op zijn overlevingskansen op lange termijn binnen een multinationale onderneming. Hierbij werd een onderscheid gemaakt tussen drie belangrijke redenen voor het bestaan van een fabriek: lage (loon)kosten, nabijheid van een afzetmarkt, en kennis en knowhow. De studie gaf aan dat nieuwe fabrieken vooral opgericht worden omwille van lage kosten en nabijheid van een (groei)markt, twee aspecten waar West-Europa niet in uitblinkt.

De vestigingsfactor die de beste garantie geeft om op termijn te overleven, bleek echter kennis en vaardigheden te zijn, en dit des te sterker naarmate de fabriek van strategisch belang is voor het bedrijf. Het ultieme doel voor een West-Europese vestiging lijkt dan ook een hoogstrategische kennisgebaseerde productie of lead plant.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen