Toyota breidt Europees robotonderzoek uit

Alexander Pil
31 oktober 2018

De HSR-robot van Toyota is ontwikkeld met als doel ‘Mobility for all’. De robot maakt deel uit van de Toyota Partner Robots-familie. Ook de T-HR3 behoort tot deze groep. De kleinere HSR heeft een uitvouwbare arm. Hiermee kan hij voorwerpen van de vloer of van een boekenplank pakken. Superhandig voor bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking.

Behalve Toyota doen meer partijen onderzoek naar robotica. Maar waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Dus stelt het Japanse bedrijf de HSR beschikbaar aan andere onderzoekers. Dan hoeven zij geen robot en bijbehorende software te ontwikkelen en kunnen ze zich focussen op nieuwe ideeën en toepassingen. En vervolgens kunnen ze deze met de HSR testen in een echte omgeving. Deze HSR Developer’s Community bestaat al sinds september 2015. Inmiddels hebben zich 44 partners uit twaalf landen aangesloten.

Met de bestaande en nieuwe samenwerkingen wil Toyota de technologische vorderingen van onderzoekers in een stroomversnelling brengen. Ook in Nederland. De TU Eindhoven is een van de vijf Europese universiteiten die het met de HSR ondersteunt, vooral rond medische servicerobotoplossingen.

‘Ons Europese onderzoek naar robotica levert een significante bijdrage aan Toyota’s wereldwijde onderzoek hiernaar’, vertelt Gerard Killmann, vicepresident r&d bij Toyota Motor Europe. ‘We zijn ervan overtuigd dat de HSR een echte bijdrage kan leveren aan het werk van onderzoekers en een boost kan geven aan hun technologische vorderingen. We zijn bovendien verheugd om samenwerkingen met Europese onderzoekorganisaties op het gebied van robotica verder uit te breiden.’