Toren van Babel

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Wie 25 april op de Hannover Messe was, kan het niet zijn ontgaan: president Obama was er. Ook premier Rutte reisde af naar ’s werelds grootste industriebeurs. Een goed teken vind ik. Rutte is zeker niet het gezicht van de Nederlandse technische industrie – en hij kon zijn bezoek heel handig combineren met onderhandelingen over het Ttip-verdrag – maar zijn aanwezigheid op de Messe geeft wel aan dat het kabinet de sector serieus neemt. Terecht natuurlijk, maar dat hoef ik lezers van Mechatronica&Machinebouw niet uit te leggen.

Aan de arm van Smart Industry-boegbeeld Ineke Dezentjé opende Rutte het Fieldlab ‘The smart connected supplier network’. Vrij arbitrair want de premier had net zo goed het startschot kunnen geven voor een van de andere Fieldlabs. Daarbij is het onderwerp van dit Fieldlab lastig uit te leggen als je niet goed bekend bent met hoe de hightechketen samenwerkt. Maar Rutte sloeg zich keurig door het obligate openingspraatje.

Het nieuwe Fieldlab wil de communicatieproblemen tussen opdrachtgevers en toeleveranciers tackelen. Die partijen sturen heel wat facturen, schema’s, orders en 3d-tekeningen over en weer. Dat lijkt allemaal heel basaal, maar in de praktijk gaat het nog vaak mis. Bij de meeste bedrijven is het namelijk mensenwerk om alle – veelal analoge – data te interpreteren en te vertalen naar hun eigen digitale administratie. In de dynamische markt van high mix, low volume hebben de requirements bovendien de neiging regelmatig te veranderen. Probeer dan nog maar eens up-to-date te blijven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen