‘Topsectoren sluiten onvoldoende aan op EU-beleid’

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Nederland moet blijven investeren in onderzoek en innovatie en strategischer omgaan met het Europese kennis- en innovatiebeleid. Dat schrijft Joop Sistermans, voorzitter van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT), in de Volkskrant. Volgens Sistermans circuleren er in Brussel plannen om de uitgaven voor onderzoek en innovatie fors te verhogen. Het zou zonde zijn als Nederland daar niet maximaal van zou profiteren, omdat het topsectorbeleid niet naadloos aansluit op Europees beleid. ā€™Nederland moet beter (…) in Brussel naar voren brengen in welke sectoren onze kracht ligtā€˜, schrijft Sistermans. De AWT reikt daartoe enkele handvatten aan in een vorige week uitgebracht rapport.

Sistermans spreekt ook zijn zorgen uit over het achterblijvende investeringsniveau van Nederland. ā€™In vergelijking met andere landen investeert Nederland – ondanks plechtige beloften en toezeggingen – weinig in onderzoek en kennis. We hebben nu nog een sterke Nederlandse kennisbasis, maar als nieuwe investeringen uitblijven, verdwijnt Nederland uit de top van de mondiale ranglijsten.ā€˜ Volgens een rapportage van de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie is Nederland het enige Europese land met een negatief groeipad voor investeringen in onderzoek en innovatie.

Het advies van de AWT wordt in Den Haag met instemming begroet. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beamen dat hun topsectorbeleid moet aansluiten op Europees beleid. Ook zullen zij bepleiten dat de Europese Unie een groter deel van haar begroting reserveert voor onderzoek en innovatie. ā€™Nederland wil dat de EU zuinig omgaat met geld, maar ook dat het aandeel van de uitgaven voor onderzoek en innovatie groeit,ā€˜ verklaarde Verhagen. ā€™Nederland zag altijd al kans om een groot deel van de EU-budgetten voor onderzoek binnen te halen. Dat moet nu ook gaan lukken met de Europese middelen voor innovatieā€˜, voegde zijn collega-bewindsman Zijlstra toe.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.