Topologie-optimalisatie en 3d-printing brengen waferstage naar hoger plan

Collin Arocho
Leestijd: 6 minuten

In de wereld van high-end machineontwikkeling staat Nederland nadrukkelijk op de voorgrond – met name op het gebied van apparatuur voor chipproductie. Om de steeds veranderende eisen en verwachtingen van de consument voor te blijven, werken enkele belangrijke spelers in de Nederlandse hightech samen binnen het publiek-private partnerschap Imsys-3D om de volgende generatie hoogwaardige bewegingssystemen te ontwikkelen.

Als het om de wereld van silicium gaat, staan Nederlandse apparatenbouwers als ASML en ASMI wereldwijd aan de top. Om hun concurrentievoordeel te behouden bij de productie van ultramoderne machines moeten bedrijven als deze een balans zoeken tussen de huidige behoeftes van hun klanten en ontwikkelingen voor de toekomst. Dankzij de publiek-private Imsys-3D-samenwerking krijgen makers van hightechapparatuur een boost bij hun innovaties voor de toekomst: de deelnemers gebruiken de allernieuwste technologieën en methodes om de volgende generatie high-performance motionsystemen te bouwen.

Voor ontwerpers van hightech apparatuur zijn krachtige bewegingssystemen een essentieel stuk van de puzzel. Om aan toekomstige prestatiedoelstellingen en time-to-market-eisen te voldoen, hebben ze echter hard nieuwe optimalisatiemethodes nodig. Dat is het werkgebied van het Imsys-3D-projectteam, dat bestaat uit ASML, de Technische Universiteit Delft, mechatronica- en motion control-specialist MI-Partners, 3d-printerfabrikant Additive Industries en softwarebedrijf Infinite Simulation Systems.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.