Top 5 robottrends in 2021

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Het aantal jaarlijkse installaties van industriële robots is het afgelopen decennium (2010-2019) meer dan verdrievoudigd en bereikte 381 duizend eenheden in fabrieken wereldwijd. De International Federation of Robotics ziet vijf grote trends die industrieën over de hele wereld vormgeven. ‘De missie om traditionele productie te combineren met ‘go digital strategies’ plaatst robots in poleposition’, zegt Susanne Bieller, secretaris-generaal van de IFR.

1. Robots leren nieuwe trucs

Kunstmatige-intelligentiesoftware in combinatie met vision en andere detectiesystemen stelt robots in staat moeilijke taken uit te voeren. Een van die taken is bin picking, dat in het verleden alleen voor een mensenhand haalbaar was. Nieuwe generaties robots zijn eenvoudiger te installeren en te programmeren en ze zijn koppelbaar. Vooruitgang in communicatieprotocollen integreren robots naadloos in automatisering en Industrie 4.0-strategieën.

2. Robots werken in slimme fabrieken

De auto-industrie was een pionier in slimme fabrieksoplossingen met behulp van industriële robots in assemblagelijnen die al meer dan 100 jaar de traditionele autoproductie domineren. De toekomst ligt in de genetwerkte interactie van robots en autonoom geleide voertuigen – of liever autonome mobiele robots (amr’s). Uitgerust met de nieuwste navigatietechnologie zijn deze mobiele robots veel flexibeler in vergelijking met traditionele productielijnen. Carrosserieën worden vervoerd op zelfrijdende transportsystemen. Ze kunnen worden losgekoppeld van de lopende band en omgeleid naar assemblagestations waar individuele varianten kunnen worden geassembleerd. Wanneer modellen volledig worden gewijzigd, is het alleen nodig om de robots en amr’s te herprogrammeren in plaats van de hele productielijn te demonteren. Nu de integratie van werkstations voor samenwerking tussen mens en robot vaart krijgt, melden robotleveranciers dat robots hand in hand werken met mensen zonder omheining.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.