Tool voor efficiency elektrische aandrijfsystemen

Alexander Pil
11 juni 2014

Het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA) introduceert de Motor Systems Tool bij zijn leden. Dat meldt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De tool uit Denemarken is ontwikkeld om de efficiëntie van motorsystemen door te rekenen en optimaliseren. Dit kan een forse energiewinst opleveren.

De Motor Systems Tool is bedoeld voor engineers, machinebouwers, energieadviseurs en anderen die zich bezighouden met de optimalisatie van aandrijfsystemen. Elektrische motorsystemen bepalen voor circa 70 procent het elektriciteitsverbruik van de industrie. Daarop is nog zo’n 20 tot 30 procent energie-efficiency te behalen. De Motor Systems Tool kan hierbij helpen door alle componenten van het aandrijfsysteem (motor, drive, transmissie, apparaat) door te rekenen en met elkaar te vergelijken.

De Motor Systems Tool is ontwikkeld door Sandie Nielsen van het Deense Technologisk Institut in het kader van de IEA 4E Electric Motor Systems Annex. Nielsen: ‘De tool is onpartijdig. Het neemt alleen de fysica van aandrijfsystemen in overweging, niet het merk. Doel is om met andere componenten met een lagere energievraag hetzelfde resultaat te realiseren.’

Het KEEA maakt praktische kennis toegankelijk en beschikbare technieken bekend bij beïnvloeders en beslissers bij eindgebruikers van aandrijfsystemen. Industriële bedrijven raken zo beter bekend met de beschikbare efficiëntere technieken voor elektrische aandrijfsystemen. Deelnemers aan het netwerk komen van Feda, Holland Pomp Groep en Uneto-VNI.