Toepassing vrije-vormoptiek krijgt massa

Leestijd: 6 minuten

In hun eenvoudigste vorm vertonen optische elementen zoals lenzen en spiegels rotatiesymmetrie en zijn hun oppervlakken sferisch. Deze eenvoudige optiek kent echter beperkingen, die zijn te ondervangen met asferische of zelfs vrije-vormoptiek. Die floreerde vooral in niches, omdat het ontwerpen, maken en meten van deze exotische vormen veel complexer is. Inmiddels komen ā€˜gewonereā€™ massatoepassingen in beeld, zoals voor autoverlichting of smartphonecameraā€™s. Focal Vision & Optics ziet de vraag vanuit de markt toenemen.

Vanwege de eenvoud van beschrijving en de beschikbare conventionele fabricagetechnieken voor optische elementen zijn lenzen en spiegels van oudsher meestal rotatiesymmetrisch rond de optische as en hebben hun oppervlakken een eenvoudige (sferische) vorm. Met optica die is samengesteld uit dergelijke elementen zijn echter lang niet alle gewenste lichtstralengangen (imaging optics) of belichtingspatronen/projecties (non-imaging optics) te realiseren. Bovendien treden er verschillende soorten vervormingen (aberraties) op, die bijvoorbeeld te maken hebben met de afmetingen van lenzen (ze zijn niet oneindig dun) en het golfkarakter van licht.

Een methode om de beperkingen van de eenvoudige, enkelvoudige optiek te ondervangen, is meerdere optische elementen combineren, oftewel meer vrijheidsgraden introduceren. Met deze vrijheidsgraden kunnen optici spelen om de gewenste kwaliteit van de afbeelding of belichting beter te benaderen. Het nadeel is dat het resulterende optische systeem als vanzelf duurder, volumineuzer en complexer in fabricage (assemblage van meerdere elementen) is dan het oorspronkelijke, ongecorrigeerde systeem.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.