Toeleverproblemen spelen Airbus parten

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Het luchtverkeer veert op, de vraag naar vliegtuigen neemt sterk toe, maar Airbus kampt met forse supply-problemen. Onderdelen, apparatuur, elektronica en technici, aan alles lijkt tekort. Sancties ten gevolge van de oorlog in Oekraïne maken het lastiger om aan materialen als aluminium en titanium te komen. Topman Guillaume Faury van Airbus spreekt van ‘een ongunstige operationele omgeving, met in het bijzonder aanhoudende spanningen in de toeleverketen.’

De A320’s van Airbus gaan weer als zoet broodjes. Foto: Airbus.

Het Europese aerospaceconcern verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 127 commerciële vliegtuigen. Daarvan is de A320 met 106 geleverde toestellen het meest in trek. Van deze kist, met één gangpad, voor middenlange afstandsvluchten gingen er 106 van de hand. Dat hadden er veel meer kunnen zijn.

Airbus zegt echter dat de vertragingen geen invloed zullen hebben op de jaarresultaten. Het verwacht dit jaar ongeveer 720 commerciële vliegtuigen te leveren.

De totale omzet over het eerste kwartaal van 2023 bedroeg 11,8 miljard euro, iets minder dan het eerste kwartaal van vorig jaar (12 miljard euro). De winst voor rente en belasting bedroeg 0,8 miljard euro. De orderportefeuille bedroeg eind maart 2023 7.254 commerciële vliegtuigen.