‘Toeleverketen auto-industrie herstelt pas in 2013’

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants blijkt dat de inkomsten van toeleveranciers aan de auto-industrie zijn gedaald met 20 tot 40 procent. Hun winstgevendheid staat zwaar onder druk. ’De marge is van 5,4 procent in 2007 teruggezakt naar 3 procent in 2008 en komt naar verwachting uit op een historisch dieptepunt van rond de 0 procent in 2009‘, schrijft het adviesbureau. Als gevolg hiervan krijgen toeleveranciers te maken met urgente liquiditeitsproblemen, waardoor ze niet meer kunnen voldoen aan betalingsverplichtingen. Naar verwachting is de markt pas in 2012 of 2013 hersteld naar het niveau van 2007.

Roland Berger onderscheidt drie oorzaken voor de huidige problematiek. Ten eerste is de verkoop van personenauto‘s in 2008 wereldwijd met 3 procent gedaald. De hardste klappen vielen daarbij in de traditionele markten Europa, Japan en de Verenigde Staten. Ten tweede is specifiek het dure segment met hoge marges ingezakt als gevolg van de klimaatdiscussie en de veranderende consumentenbehoeftes. Kleine, goedkopere auto‘s hebben aan marktaandeel gewonnen. Ten slotte is de vrachtwagenmarkt tot 70 procent gekrompen door terugvallende wereldhandel en financieringsproblemen van transportbedrijven.

Volgens Roland Berger zijn twee maatregelen cruciaal voor 2009: waarborging van kortetermijnliquiditeit en reductie van het kostenniveau bij operationele processen. Het adviesbureau reikt hiervoor concrete handvatten aan: toeleveranciers moeten hun werkkapitaal strakker beheren en het aantal dagen voorraad dat ze aanhouden en de noodzakelijke kapitaaluitgaven verminderen. Daarnaast dienen ze hun operationele processen te reorganiseren om het kostenniveau terug te brengen. Ook hun bestaande herstructureringsprogramma‘s moeten ze tegen het licht houden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.