‘Toegevoegde waarde zit niet in zelf mechatronica ontwikkelen’

René Raaijmakers
Leestijd: 15 minuten

De hele Zuid-Nederlandse hightech staart zich volgens Rexroth-manager Eric Hezemans blind op eigen mechatronica- en elektronicaontwikkeling. Echte toegevoegde waarde is daar niet meer te vinden, zegt de man die de zieke Philips-dochter IAS omtoverde tot de flitsende bruid Nyquist. ’Maar het zit in het DNA van de R&D-afdelingen bij machinebouwers. Die laten zich hun speeltjes niet zomaar afpakken.‘ Hezemans over zijn avontuur bij Nyquist en de noodzaak van cultuuromslagen.

Op een snikhete dag in juli ontvangt Eric Hezemans met het knoopje van zijn boord los. Dat zie je niet vaak, Hezemans zonder strak pak en frisse das. ’Met 30 graden leer je dat wel af‘, verontschuldigt hij zich, om daar meteen aan toe te voegen dat hij daar nog steeds in gelooft. Behalve aan inhoud hecht hij ook waarde aan uitstraling. ’Als ik naar een klant ga, dan zul je me altijd in een strak pak zien.‘

Zijn kantoor is bezet door Duitse collega‘s van het hoofdkantoor van Bosch Rexroth. Daarom verhuizen we naar een klein kamertje, waar de 46-jarige Hezemans uitgebreid de tijd neemt om de zin en onzin van mechatronische ontwikkeling te bespreken. Daarnaast blikken we uitgebreid terug op Nyquist, dat in 2005 werd overgenomen door Bosch Rexroth.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.