TNO’s cryotribometer toont omgevingsinvloed op slijtage

Esther Weltevreden is junior triboloog en materiaalkundige bij TNO. Zij is mede verantwoordelijk voor het valideren van de cryotribometer.

Leestijd: 6 minuten

Extreme omstandigheden als vacuüm en hoge of lage temperaturen hebben grote invloed op wrijvingsprocessen en dus op slijtage. TNO ontwikkelde een meetinstrument om dat in detail te onderzoeken.

De ontdekking en het in kaart brengen van ons zonnestelsel is een van de grootste technologische uitdagingen. Dat heeft te maken met de gigantische afstanden die moeten worden overbrugd, maar ook met de extreme omstandigheden die moeten worden getrotseerd. Mensen hebben daar veel meer moeite mee dan machines. Veel van de kosmische onthullingen zijn dan ook gedaan door robots en instrumenten, zoals de Phoenix Mars Lander of de Hubble-telescoop.

Voor mensen blijven er gelukkig genoeg uitdagingen over. Wie anders moet immers al die hedendaagse ontdekkingsreizigers ontwerpen en bouwen, zodanig dat ze tegen alle extremiteiten zijn opgewassen? Op de maan bijvoorbeeld varieert de temperatuur van 107 graden Celsius overdag in de zon tot -153 graden Celsius ‘s nachts. Mars kent een temperatuurschommeling van -140 tot 20 graden Celsius, terwijl het in de ruimte zelf bijna -270 graden Celsius is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.