TNO start pilotlijn voor solar in Eindhoven

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

TNO start een pilotlijn voor pv-halffabricaten op Brainport Industries Campus. Met behulp van deze halffabricaten worden diverse zonneproducten in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld en geproduceerd. De pilotlijn levert rollen of sheets met fotovoltaïsch materiaal, die een fabrikant vervolgens kan verwerken in bijvoorbeeld geveldelen of dakpannen.

Volgens Peter Toonssen, businessdeveloper bij TNO, krijgt zijn team op de Eindhovense campus de ruimte en de voorzieningen die passen bij de mechanische productielijn die nodig is voor de doorontwikkeling van de zonneproducten. ‘We kunnen hier zowel de ontwikkeling en pilotproductie laten plaatsvinden, als bezoekers ontvangen en kantooractiviteiten ontplooien. Ideaal voor het stadium waarin onze groep zich momenteel bevindt’, aldus Toonssen.

Een deel van het Eindhovense team, dat werkt vanuit Solliance op de High Tech Campus, zal in 2022 werkzaam zijn op de Bic. Er is nu al randapparatuur geplaatst, halverwege het jaar komt daar dan de complete inrichting bij. Toonssen: ‘TNO ontwikkelt samen met partners innovaties. Zodra deze marktrijp zijn kunnen we bestaande bedrijven helpen bij de uitvoering van de eerste fase van hun productieproces. Daarnaast ontstaan er vanuit TNO-activiteiten geregeld spinoffs die zelfstandig verder gaan.’ Beide opties zijn voor de nieuwe productielijn in beeld, aldus Toonssen. ‘Het mooie voor externe bedrijven is dat ze in een moeilijke ontwikkelfase geen grote investeringen hoeven te doen in apparatuur. Wij lossen dat voor ze op, inclusief een eerste serie producten van enkele duizenden exemplaren. En daarbij zijn we heel flexibel: zowel op de rol als in sheets, in alle maten en vermogens en met de gewenste opbouw, we kunnen het allemaal leveren. Dat maakt het interessant voor elk bedrijf dat bezig is met het ontwerpen van zonneproducten.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen