TNO stapt in R&D-project voor industriële exoskeletten

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Samen met elf andere partners uit zeven Europese landen neemt TNO deel aan het onderzoeksprogramma Robo-mate dat deze maand van start gaat. Het driejarige project dat 4,5 miljoen euro subsidie krijgt via het Zevende Kaderprogramma richt zich op de ontwikkeling van exoskeletten om in industriële omgevingen de veiligheid te verbeteren en de productie te verhogen.

Verschillende taken in een industrieel productieproces zijn moeilijk te automatiseren vanwege hun complexiteit. Dit is vooral het geval bij de assemblage en ontmanteling in bijvoorbeeld de automotive- of foodindustrie. Dit type werk brengt echter flinke risico‘s met zich mee. Volgens de Britse Work Foundation Alliance hebben zo‘n 44 miljoen arbeidskrachten te maken met fysieke klachten (spier- en gewrichtspijn) als gevolg van hun repeterende en belastende werk. Dat zorgt voor een jaarlijkse schadepost van 240 miljard.

Het Robo-mate-project wil een oplossing vinden voor dit probleem. De onderzoekers mikken op een intelligent, draagbaar exoskelet waarin de gebruiker zich makkelijk kan bewegen. Het idee is om mensgestuurde manipulatoren te combineren met computergestuurde industriële robots. De ontwikkeling omvat de modellering en de simulatie van het exoskelet in een virtuele fabrieksomgeving bij het Fraunhofer-instituut voor industriële engineering. Daarna zal het prototype worden getest bij Indra, een Franse speler in de recycling van auto‘s, en Compa, een Roemeense fabrikant van autocomponenten. Verder zal het onderzoekscentrum van Fiat het exoskelet testen in zijn lab en op de productievloer.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.