TNO sleutelt aan foutloos werken met mensgerichte technologieën

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Mensgerichte technologie, zoals cobots, augmented reality en exoskeletten, hebben effect op productiviteit, productkwaliteit, inleertijd en werkbelasting van werknemers. TNO presenteerde tijdens de opening van het Delftse Fieldlab Robohouse onderzoeksresultaten waar het effect uit blijkt.

Voor implementatie van deze nieuwe technologieën is het van belang goed te kijken naar welke taken zich lenen zich voor robotisering en welke niet. Daarnaast moet er worden gekeken naar welke informatie ervaren en onervaren medewerkers nodig hebben om foutloos te kunnen werken. Bovendien is het zaak om bij implementatie na te gaan hoe deze robots en ar-supportsystemen digitaal verbonden zijn met bestaande informatiesystemen.

Thomas Regout, een Maastrichtse producent van telescopische sliders, maakt de transitie door naar een flexibele fabriek waarin kleine series en een grote productmix in korte tijd kunnen worden gemaakt. ‘De medewerkers die er voorheen werkten, werken er nu nog steeds, maar hebben een andere rol. De toegevoegde waarde van de mens is toegenomen: robots nemen transport en handling taken over’, vertelt directeur Ruud Keulen. ‘De medewerker voert kritieke inspectie- en assemblagetaken uit, bijvoorbeeld bij het samenstellen van de gereedschappen. Daarbij krijgt hij ondersteuning van een ar-projectiesysteem. Dit voorkomt mogelijke fouten en verkort de inleertijd van nieuwe onervaren medewerkers.’ Keulen benadrukt dat zo’n transitie tijd kost en eerst ook weerstand oproept in de organisatie. ‘Het is van groot belang om de medewerkers te betrekken bij de ontwikkeling en invoering van nieuwe technologie.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.