TNO pleit voor structurele opvolger Nationaal Groeifonds

Paul van Gerven
14 juni

Het Nationaal Groeifonds dient te worden omgezet in een structureel financieringsinstrument voor r&d. Daarvoor pleit TNO in een dinsdag gepubliceerde verkennende studie. De onderzoeksorganisatie verwacht dat de Nederlandse hightech in 2040 meer dan de helft van zijn omzet genereert in nieuwe waardeketens. Om topposities in die sectoren te veroveren moet er een nationale hightechstrategie komen die wordt ondersteund met structurele financiering.

‘De Nederlandse hightech heeft het potentieel om de komende decennia een handvol nieuwe ASML’s voort te brengen. Dat vereist een gezamenlijke aanpak vanuit een krachtige innovatieagenda’, zegt Arnaud de Jong, managing director TNO High Tech Industry. TNO heeft transformationele digitale technologieën (onder andere geïntegreerde fotonica, quantumtechnologie en 6G-communicatie), gezondheid (robotica, organ-on-chip), duurzaamheid (elektrolysers, batterijen) en veiligheid (ai, sensoren) als kansrijke sectoren geïdentificeerd.

De Nationale Hightech Strategie moet daarnaast aanhaken op belangrijke trends als de toenemende behoefte aan strategische autonomie, de fragmentatie van wereldmarkten en de transitie naar volledig duurzame productie.

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro in projecten die zorgen voor economische groei op de lange termijn. De hightech is daarin rijkelijk vertegenwoordigd met financiering voor onder meer Quantum Delta NL (een subsidie van 615 miljoen euro), AiNed (276 miljoen euro), Photondelta (471 miljoen euro) en Nxtgen Hightech (450 miljoen euro). Een derde ronde met voorstellen wordt momenteel beoordeeld.