TNO lanceert volwaardig 5g-testnetwerk

Jessica Vermeer
Leestijd: 2 minuten

TNO heeft een van de eerste volwaardige 5g-testnetwerken in Europa gelanceerd. Het netwerk opereert in de 3,5 GHz-band via een officiële Nederlandse testlicentie en maakt het mogelijk om geavanceerde toepassingen zoals ar/vr, supersnelle videoverbindingen, zelfrijdende auto’s en drones voor industriële toepassingen te testen. Het publiek-private onderzoekscentrum beweert dat het netwerk tien keer sneller is dan 4g-netwerken, met een vertraging van slechts 10 ms.

Het testnetwerk is volwaardig 5g-netwerk, wat betekent dat alle individuele onderdelen van het netwerk 5g ondersteunen. Het combineert 5g-radio met een open cloud-native 5g-core-netwerk, gebaseerd op Fraunhofers Open5gcore, dat draait TNO’s cloudplatform in door Kubernetes georkestreerde containers. Samen met de 5g-basisstations van Ericsson biedt het platform connectiviteit met elk mobiel apparaat dat 5g standalone ondersteunt. Volgens TNO is het netwerk geavanceerder dan commercieel beschikbare 5g-netwerken, die allemaal een mix van 4g- en 5g-componenten gebruiken.

TNO is van plan om de komende maanden het 5g-testnetwerk in te zetten voor pilots met zijn telecom- en sectorpartners in Nederland. Adrian Pais, hoofd van TNO’s 5Groningen-programma, stelt: ‘Een van de voordelen van ons testnetwerk is dat het snel op elke locatie kan worden ingezet. Toegang tot de broncode maakt het hierbij mogelijk snel aanpassingen en innovaties op de applicaties uit te voeren. We voegen daarmee voortdurend nieuwe functionaliteiten toe om in te kunnen spelen op vragen van onze partners in verschillende sectoren. Zo worden er momenteel pilots gepland voor de gezondheidszorg, voor de industrie, rondom mobiliteit en voor de mediasector. Deze pilots zouden simpelweg niet mogelijk zijn zonder ons open, flexibele en geavanceerde 5g-testnetwerk.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen