TNO en UT versterken samenwerking in robotica en cybersecurity

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Universiteit Twente en TNO verstevigen hun samenwerking. Donderdag zijn de handtekeningen gezet onder een intentieverklaring die erop is gericht om gezamenlijke programma’s te ontwikkelen op drie thema’s: robotica, cybersecurity en intelligente diagnostiek. De krachtenbundeling geeft UT een extra impuls aan de kennisontwikkeling van die thema’s en sluit aan bij de ambitie van TNO om nadrukkelijker aanwezig te zijn in het Twentse ecosysteem.

Universiteit Twente timmert op dit moment flink aan de weg rondom robotica. Er is een nieuw Robotics Centre geopend op de campus en UT is voornemens om in september 2022 een nieuwe masteropleiding robotica te starten. UT en TNO gaan hun samenwerking op dit vlak uitbouwen, bijvoorbeeld rondom exoskeletten en telerobotica (op afstand bestuurbare robots). TNO en UT richtten eerder al samen het open innovatiecentrum I-Botics op, waarvan UT-onderzoeker Douwe Dresscher in de lead is. Binnen I-Botics wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met bedrijven en overheden.

Ook rondom cybersecurity gebeurt veel in Twente en daar is TNO onderdeel van. UT richtte recent het Twente University Centre for Cybersecurity Research (TUCCR) op. In dit publiek-private centrum slaan professionals, ondernemers, onderzoekers en studenten de handen ineen voor cybersecurity-onderzoek. Aangezien TNO graag mee wil sturen op het inhoudelijke programma en het ecosysteem, heeft de onderzoeksorganisatie zich bij TUCCR aangesloten als ‘gold member’, net als Thales, Cisco, SIDN en het Nationaal Cyber Security Centrum.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.