TNO en Lightyear verlengen samenwerking

Alexander Pil
22 september 2020

TNO en de Helmondse startup Lightyear, dat de ambitie heeft om volgend jaar de eerste auto op de markt brengt die op zonne-energie rijdt, verlengen hun samenwerking. In een onlangs getekende overeenkomst hebben de partijen afgesproken hun krachten de komende jaren te blijven bundelen om hun wereldwijde positie op het gebied van zonnestroom voor e-mobiliteitstoepassingen verder te versterken. TNO gaat in samenwerking met Lightyear de geïntegreerde zonnestroomtechnologie verder perfectioneren zodat het Helmondse bedrijf met innovatieve en volledig duurzame voertuigen wereldwijd voorop kan blijven lopen.

Om de gebogen zonnepanelen energiezuiniger, lichter van gewicht en makkelijker produceerbaar te maken, paste TNO het door DSM geproduceerde ‘achterzijde contactfolie’ aan die al wordt gebruikt in rechthoekige zonnepanelen met standaard afmetingen. De verbeterde technologie moet ervoor zorgen dat Lightyear deze sneller kan implementeren in nieuwe voertuigen en naadloos kan integreren in het productieproces.

In de nieuwe fase van onderzoek en ontwikkeling is er veel aandacht voor het veiligheidsaspect. Lightyear-cto Arjo van der Ham: ‘Samen met TNO onderzoeken we alle aspecten van pv-geïntegreerde elementen in mobiele applicaties waaronder de prestaties, betrouwbaarheid, slimme integratie in de carrosserie, kosteneffectieve productie en het belangrijkst: de veiligheid. Dit vraagt om nieuwe testmethodes en innovatieve oplossingen, aangezien de huidige standaarden niet voorzien in auto’s waarin zonnecellen een integraal onderdeel zijn van het voertuig.’

Inmiddels heeft Lightyear de met TNO ontwikkelde zonnedaken ook toegepast in voertuigen van Volkswagen en Tesla. Er is een prototype gemaakt voor de VW Crafter LCV-bestelwagen en een geïntegreerd zonnedak voor de Tesla Model 3. Beide voertuigen worden nu op de weg getest. Daarmee probeert Lightyear de toegevoegde waarde van geïntegreerde zonnecellen in auto’s te tonen en verzamelt het gedetailleerde meetdata om de prestaties, veiligheid en levensduur van de pv-modules in samenwerking met onder meer TNO te verbeteren.