TNO en Lightyear verlengen samenwerking

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

TNO en de Helmondse startup Lightyear, dat de ambitie heeft om volgend jaar de eerste auto op de markt brengt die op zonne-energie rijdt, verlengen hun samenwerking. In een onlangs getekende overeenkomst hebben de partijen afgesproken hun krachten de komende jaren te blijven bundelen om hun wereldwijde positie op het gebied van zonnestroom voor e-mobiliteitstoepassingen verder te versterken. TNO gaat in samenwerking met Lightyear de geïntegreerde zonnestroomtechnologie verder perfectioneren zodat het Helmondse bedrijf met innovatieve en volledig duurzame voertuigen wereldwijd voorop kan blijven lopen.

Om de gebogen zonnepanelen energiezuiniger, lichter van gewicht en makkelijker produceerbaar te maken, paste TNO het door DSM geproduceerde ‘achterzijde contactfolie’ aan die al wordt gebruikt in rechthoekige zonnepanelen met standaard afmetingen. De verbeterde technologie moet ervoor zorgen dat Lightyear deze sneller kan implementeren in nieuwe voertuigen en naadloos kan integreren in het productieproces.

In de nieuwe fase van onderzoek en ontwikkeling is er veel aandacht voor het veiligheidsaspect. Lightyear-cto Arjo van der Ham: ‘Samen met TNO onderzoeken we alle aspecten van pv-geïntegreerde elementen in mobiele applicaties waaronder de prestaties, betrouwbaarheid, slimme integratie in de carrosserie, kosteneffectieve productie en het belangrijkst: de veiligheid. Dit vraagt om nieuwe testmethodes en innovatieve oplossingen, aangezien de huidige standaarden niet voorzien in auto’s waarin zonnecellen een integraal onderdeel zijn van het voertuig.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.