TNO en APP openen productiefaciliteit voor koelgasgeneratoren

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

TNO en Aerospace Propulsion Products (APP) hebben op het terrein TNO Heimolen bij Bergen op Zoom een nieuwe faciliteit geopend voor de productie van koelgasgeneratoren. Deze machines zetten een vaste stof om in een koel, zuiver gas. Zo zijn onder meer zuurstof of stikstof te produceren. Toepassingen zijn brandblussers, opblaasbare vlotten, reddingvesten, pneumatische bediening van noodkleppen en de voortstuwing van satellieten. Koelgasgeneratoren zijn in veel gevallen kleiner en lichter dan hogedrukgasflessen en behoeven minder onderhoud.

APP werd in 1989 opgericht als joint venture tussen Stork en TNO voor het produceren van de ontsteeksystemen voor de Ariane 5 Vulcain-motor. Inmiddels zijn deze activiteiten uitgebreid met de ontwikkeling en productie van ontstekers voor diverse ruimtevaartraketten en snelle gasgeneratoren voor stofexplosieonderdrukkingssystemen. Met de ontwikkeling en productie van koelgasgeneratoren gaat APP zijn kennis inzetten buiten de ruimtevaart. In Bergen op Zoom gaat het bedrijf prototypes en kleine series maken. APP en TNO zijn met diverse industriële partijen in gesprek voor specifieke toepassingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen