TMC levert tien robotverkenners aan Defensie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Zo’n vier jaar geleden startte Danny Hameeteman project Throwabot in ‘The Entrepreneurial Lab’ van TMC. Destijds was het slechts een idee voor een lichtgewicht robotverkenner en werd er onderzocht of hier daadwerkelijk mee aan de slag kon worden gegaan. Inmiddels is het een volwaardig product waarvan inmiddels tien stuks zijn overhandigd aan het ministerie van Defensie, waar vorig jaar een ontwikkeltraject mee werd opgestart.

Throwabot is een robuuste, lichte robot die op afstand bestuurbaar is. Hij is voorzien van een camera en microfoon zodat de bestuurder kan horen en zien wat de robot waarneemt. ‘Op deze manier kan een situatie snel in kaart worden gebracht, zonder dat er mensenlevens op het spel worden gezet’, aldus Hameeteman. ‘De robot is kwalitatief sterk en deels opgebouwd uit 3d-geprinte materialen, waardoor hij laagdrempelig in aanschaf en gebruik is. Er zijn vergelijkbare robots op de markt, maar deze worden door de hoge prijs niet gebruikt waar ze voor bedoeld zijn.’ De Throwabot is enkel een verkennende robot en is niet voorzien van wapens.

Ruim een jaar geleden heeft het team de eerste prototypes aan Innovatiecentrum Front van Defensie gepresenteerd. Daar zoeken ze doorlopend naar innovaties die de veiligheid van het personeel verbeteren. Er is sindsdien naar een nieuw prototype toegewerkt dat aan de belangrijkste wensen voldoet. Nu zijn de eerste tien robots geleverd, waarmee Defensie gaat onderzoeken of de verkenningsrobot de situational awareness van het personeel kan verbeteren bij het opereren in verstedelijkte gebieden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.