Tijdig doorvragen voorkomt puntoplossingen

Eddy Allefs
Leestijd: 3 minuten

In de r&d voor machinebouw zijn we gewend om voorafgaand aan het ontwerptraject van een machine de specificaties op te stellen. Op dat moment is het van belang om na te denken of de ontwikkeling van de machine een eenmalig project zal zijn – een puntoplossing – of dat er later varianten van de machine nodig zijn. Zo’n systeemoplossing is bijvoorbeeld sneller, nauwkeuriger, lichter of goedkoper, of verwerkt andere materialen.

In een bestaande markt, waarbij machines al eerder zijn ontwikkeld en verkocht, is het relatief eenvoudig om de eisen van toekomstige producten te bedenken. Sneller en nauwkeuriger zijn bijvoorbeeld al jarenlang de motivatie voor vele generaties machines voor de halfgeleiderindustrie. Op basis van deze kennis wordt een systeemontwerp gemaakt en een functionele decompositie naar deelfuncties. Elke deelfunctie heeft een goed beschreven interface naar de rest van het systeem. De deelfuncties hebben hun eigen roadmap. De interfaces worden meerjarig stabiel gehouden.

Zo kan bijvoorbeeld een machinefunctie voor aan- en afvoer van producten op de parameter snelheid jarenlang ongewijzigd blijven, als de machinesnelheid wordt beperkt door de module in het hart van de machine. De aan- en afvoermodules hoeven pas te worden aangepast op het moment dat ze een beperkende factor worden. Door de allereerste versies van de aan- en afvoermodules goed te dimensioneren, hoef je er daarna jarenlang niet meer naar om te kijken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.