‘Tientallen banen op de tocht bij VDL Nedcar’

Nieke Roos
12 januari 2016

BMW laat duizenden Mini’s minder maken bij VDL Nedcar. Het verplaatst een deel van de productie naar Oxford. Dat heeft VDL te horen gekregen van de Duitse automaker, schrijft het Financieele Dagblad. Directielid Jan Mooren zegt in het FD dat hierdoor tientallen, vooral tijdelijke, banen op de tocht komen te staan.

Mooren legt een directe relatie met de vakbondsacties in Born voor een betere cao in de metalektro. Door de werkonderbrekingen van een deel van het personeel gaat het niet lukken om de met BMW afgesproken aantallen voor de Mini Hatch te halen, stelt hij. Dat zou volgens hem de reden zijn voor de productieverplaatsing. BMW zelf legt echter geen rechtstreeks verband.

Bij VDL Nedcar legden negenhonderd van de bijna 2500 personeelsleden afgelopen zaterdag en maandag het werk neer. Officieel omdat werkgeversbond FME en de vakbonden het al maanden niet eens kunnen worden over een nieuwe metalektro-cao. Volgens FNV Metaal heerst er in Born echter ook grote onvrede over de arbeidsomstandigheden: er zou sprake zijn van scheve verhoudingen en een te hoge werkdruk.

VDL’s aantijging dat de stakingen leiden tot banenverlies past in het beeld dat ze al langer zien in Born, stellen FNV Metaal en CNV Vakmensen in een gezamenlijk persbericht. ‘Werknemers die willen staken, worden geïntimideerd op alle mogelijke manieren. Wij onderzoeken op dit moment een aantal van deze gevallen. VDL grossiert in negentiende-eeuwse praktijken richting zijn personeel. Dat juist bij Nedcar de stakingsbereidheid toeneemt, is dus niet verwonderlijk. Personeel is er de intimidatie van VDL, het structurele overwerk en het uitblijven van een goede cao beu.’

Volgens VDL willen de vakbonden zich vooral profileren via stakingen bij Nedcar.