Thyssenkrupp lift mee op mechatronicakennis Prodrive

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

In juni toonde Thyssenkrupp Elevator zijn Multi-lift. In tegenstelling tot traditionele oplossingen kan het Duitse systeem in twee richtingen bewegen: verticaal én horizontaal. Prodrive Technologies kreeg de systeemverantwoordelijkheid voor de cabineaandrijving die is gebaseerd op lineaire motoren.

Technologieconcern Thyssenkrupp Elevator onthulde deze zomer de Multi, de allereerste lift die zich zonder kabel door de liftschacht beweegt en die zowel horizontaal als verticaal transport mogelijk maakt. In de meest basale configuratie is er één schacht voor opgaand verkeer en één voor dalende cabines. Boven en onder in het gebouw zitten zogeheten swivel-platforms waar de cabines van een verticale naar een horizontale beweging gaan, en omgekeerd. Op die manier ontstaat er een continue stroom aan onafhankelijke cabines, wat een veel hogere capaciteit oplevert.

De oplossing lijkt wellicht wat futuristisch maar de businesscase van Thyssenkrupp snijdt hout. Op dit moment kunnen architecten de doorvoer van de liften natuurlijk verhogen door de cabines sneller door de schacht te sturen. Vanwege het comfort van de passagiers zit daar een duidelijke limiet aan en kiezen de meeste ontwerpers ervoor om meerdere liften naast elkaar te zetten. Het grote bezwaar van die oplossing is dat het heel veel vloeroppervlakte kost. En laat dat nu juist extreem duur zijn. De markt staat dus te springen om een ruimtebesparende lift zoals de Multi.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.