Thermotherapie tegen tumoren

Alex de Leth is directeur van Technobis Mechatronics in Alkmaar.

Leestijd: 3 minuten

Thermotherapie versterkt het effect van kankerbehandelingen. Voor de moeilijke hoofd-halstumoren ontwikkelde het Erasmus Medisch Centrum er een warmtekraag voor. Spinoff Sensius brengt nu met hulp van Technobis Mechatronics’ gestructureerde aanpak van productontwikkeling de gebruikersvriendelijke Hypercollar3d naar de kliniek.

Thermotherapie gebruikt rf (‘magnetronstraling’) om tumoren heel plaatselijk te verhitten tot ruim 43 graden Celsius, zonder nadelige neveneffecten. In aanvulling op bestraling en/of chemotherapie vergroot dit de effectiviteit van kankerbehandeling. Sinds 2000 onderzoekt het Erasmus MC de toepassing op hoofd-halstumoren. Technisch zeer uitdagend vanwege de nabijheid van gevoelige organen zoals slokdarm, ogen en ruggenmerg. De Rotterdamse onderzoekers bouwden een onderzoekapparaat, de Hypercollar met warmtekraag, en ontwikkelden voor de therapieplanning slimme software die op basis van ct- of mri-scans de richting en intensiteit van de rf-antennes instelt. Daarmee toonden ze aan dat thermotherapie de prognose voor patiënten met hoofd-halstumoren verbetert. Om het apparaat naar klinische toepassing te brengen, werd in 2015 Sensius opgericht.

Sensius ging met Technobis Mechatronics in zee voor het ontwerp en de realisatie van de Hypercollar3d. De doorslag gaf de gestructureerde aanpak van Technobis, met een opdeling van het project in overzichtelijke deelproblemen en een heldere onderbouwing van tijdpad en kosten, aldus Sensius-ceo Paul van den Biggelaar. ‘Bovendien stelden ze actief aanvullende vragen over de constructie en de medische achtergrond. Zo wisten ze kennis naar boven te halen die in de academische omgeving was ingebed. Dit gaf ons vertrouwen dat hun benadering kon compenseren voor de minder gestructureerde academische aanpak.’ Iso 13485-certificering legt daarvoor de basis.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.