Thermische vraagtekens bij een volcontinue zonnecelmachine

Paul van Gerven
Leestijd: 7 minuten

Warmen de solarwafers wel snel en uniform genoeg op in deze diffusieoven, vroeg Tempress zich af toen het bedrijf een ontwerp daarvoor op papier had. De Vaassenaren schakelden ingenieursbureau Mecal in om de thermische berekeningen uit te voeren.

Het is alweer even geleden, eind januari 2008 om precies te zijn, dat bekend werd dat Tempress een subsidie kreeg voor de ontwikkeling van een inline-diffusieoven. De machinebouwer uit Vaassen ontving een miljoen euro om zijn assortiment uit te breiden met dit type systeem en riep daarbij de hulp in van ECN, chemiebedrijf Mallinckrodt Baker en zonnecelmaker Solland Solar. Gezamenlijk legden deze partners nog eens een miljoen op tafel.

In een diffusieoven krijgen siliciumwafers een temperatuurbehandeling in aanwezigheid van procesgassen. Die behandeling dient om de bekende halfgeleider te doteren en zodoende het hart van iedere zonnecel te creëren: de p-n-overgang, waar invallend licht een elektron-gatpaar en dus eigenlijk de zonnestroom genereert. Een typisch proces gebruikt fosfor, dat vanaf het oppervlak het silicium binnendringt. Hoe ver het fosfor er intrekt, bepaalt waar de p-n-overgang komt te liggen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.