The revival of the TU’s

Dennis Schipper is CEO van Demcon.

Leestijd: 3 minuten

Ooit heetten ze technische hogescholen en leverden ze echte ingenieurs af. Een kleine dertig jaar geleden werden het technische universiteiten, die meer niet-technische disciplines gingen huisvesten zoals onderwijskunde en psychologie. Langzaam zag ik de T vervagen en de TU’s ‘afglijden’ naar science-universiteiten. De sexy nanotechnologie (technologie geheten, maar in de universitaire benadering toch vooral science) was daar een exponent van. De klassieke engineering van de werktuigbouwers en de elektrotechnici zat in het verdomhoekje – uit die hoek kwamen nu eenmaal minder publicaties in Nature en Science. De financieringsmodellen, met daarin het primair afrekenen van de medewerkers op aantallen wetenschappelijke publicaties, waren debet aan deze ontwikkeling.

Gelukkig zie ik een beweging de andere kant op. De TU’s gaan van science weer naar science + engineering. De overheidsfinanciering is weer anders georganiseerd; er is meer commitment van de industrie nodig. Denk aan de TKI’s (Topconsortia voor Kennis en Innovatie) uit het topsectorenbeleid en het STW-instrumentarium. Universiteiten moeten meer geld ophalen bij de industrie en dus meer luisteren naar wat die nodig heeft over twee tot drie jaar, en niet pas over tien jaar. Daardoor komt automatisch een sterker accent te liggen op engineering. De aloude ingenieursstitel, met toegepast onderzoek en aandacht voor implementatie.

Interessant is ook wat er in Brussel gebeurt. Het Zevende Kaderprogramma is afgesloten en Horizon 2020 is het nieuwe Europese programma voor onderzoeksfinanciering. Eerste pluspunt is dat Horizon 2020 Brusselse onderzoeksgelden toegankelijker wil maken voor het mkb. En ook de nieuwe filosofie over inzet van die gelden spreekt mij aan: laten we de resultaten van onderzoek dat uit die Kaderprogramma’s is gefinancierd nu ook eens gaan omzetten in producten. Dus bijvoorbeeld sponsoring voor het ontwikkelen van een prototype, zodat je met je innovatie een stap richting de markt kunt zetten, en niet alleen maar geld voor weer een nieuw proof of principle.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.