Tetrahedron ontvangt investering voor hefkraan offshore windmolens

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Rotterdamse startup Tetrahedron heeft een innovatieve kraan ontwikkeld die bestaande hefplatformen geschikt maakt voor installatie van deze nieuwe generatie windmolens op zee. Om de innovatie verder te ontwikkelen ontvangt het een investering van proof-of-concept-fonds Uniiq. Hoe groot het nieuwe kapitaal is, hebben de partijen niet bekendgemaakt.

Windenergie op zee groeit de komende decennia enorm. Om aan de grote vraag aan windenergie te voldoen worden de windmolens op zee in hoog tempo groter en hoger. De bestaande hefplatformen, zogenaamde jack-upschepen, om windmolens te installeren, kunnen binnenkort niet meer hoog genoeg tillen om bij de hoogste delen van windmolens te komen. Het Rotterdamse Tetrahedron ontwikkelt een innovatieve kraan die bestaande jack-ups geschikt kan maken om ook de volgende generaties 10-20 MW windmolens op zee te kunnen installeren.

Eigenaren van jack-upschepen zijn hard op zoek naar mogelijkheden om hun schepen upgrades te geven om hoger te kunnen tillen en zo hun schip relevant te houden. Als ze niet voldoende kunnen meegroeien dan worden hun schepen binnen enkele jaren onbruikbaar voor de offshore windenergie. De huidige upgrademogelijkheden zijn echter beperkt. Deze maken de kraan zwaarder waardoor deze verlies in tilvermogen met zich meebrengen. De kraan moet tijdens het varen in liggende positie worden gebracht en mag niet (veel) langer zijn dan de lengte van het schip. Ook daaraan kunnen de huidige upgrademogelijkheden moeilijk voldoen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.