Tesla schroeft batterij-ambities in Duitsland terug

Paul van Gerven
1 maart

Tesla is gestart met de assemblage van batterijen in zijn nieuwe fabriek in het Duitse Brandenburg, maar zal de celproductie naar de VS verplaatsen om maximaal te profiteren van een onlangs gelanceerde fiscale stimuleringsregeling. ‘Het zwaartepunt van Tesla’s celproductie ligt momenteel in de Verenigde Staten omwille van de Inflation Reduction Act (IRA)’, meldde het bedrijf aan Reuters. De Duitse regering zegt de zaak te onderzoeken.

Foto: Tesla

De terugtrekkende beweging van de Amerikaanse autofabrikant wekt bezorgdheid bij Europese politici, die vrezen dat de IRA Europa op achterstand zet bij de ontwikkeling van duurzame industrieën. De Amerikaanse wetgeving die vorig jaar ondanks Europese protesten werd ingevoerd, kent 369 miljard dollar toe aan klimaat- en energiebeleid. Zo worden onder meer alleen elektrische auto’s gesubsidieerd die in de VS zijn gemaakt. Consumenten kunnen daarmee tot 7500 dollar op een Tesla besparen.

Ook een batterijfabriek van het Zweedse Northvolt in Sleeswijk-Holstein staat mogelijk op de tocht. Toch toonde Duitsland zich vooralsnog geen warm voorstander van een stevig Europees antwoord op de IRA.