‘Tesla bouwt fabriek in China’

Paul van Gerven
23 oktober 2017

Tesla heeft het als eerste westerse autofabrikant voor elkaar gekregen om auto’s in China te mogen produceren zonder lokale partner. Dat schrijft The Wall Street Journal zondag. Tesla wil het nieuws niet bevestigen.

Autofabrikanten die de hoge Chinese importtarieven willen ontlopen, kunnen niet zomaar een fabriek in China bouwen. Zij dienen een joint venture te sluiten, waarin het Chinese (staats)bedrijf een meerderheidsaandeel krijgt. Hoewel hier zorgen aan kleven over bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom, kozen onder meer Ford en GM voor deze route.

Tesla neemt geen partner in de arm, maar moet volgens de The Wall Street Journal wel importtarieven betalen. De fabriek komt namelijk in een vrijhandelszone te staan. De winst voor Tesla zou de goedkopere productie zijn. In andere media spreken experts het vermoeden uit dat de Chinese overheid flexibel met de tarieven omgaat als de Tesla’s met lokaal geproduceerde onderdelen worden vervaardigd.

Tesla heeft in China relatief weinig marktaandeel, maar met een omzet van ruim een miljard dollar vormt het toch een belangrijke markt. De verwachtingen zijn bovendien hooggespannen, omdat de Chinese overheid elektrisch rijden stimuleert.